Grijn LOKAAL appeltaart
Grijn LOKAAL appeltaart met de rijpste appels
Appels telen is mooi en boeiend. Dat heeft alles te maken met het hele proces naar de oogst. Van de knop naar de bloem en van de bloem naar de appel. En tegen de tijd dat de appels geplukt worden, dan gaan ze kleuren. Appelboer Joost de Jong uit Leerbroek laat dit rijpen zoveel mogelijk aan de boom gebeuren, omdat de smaak van de appels dan veel meer tot zijn recht komt. Dat betekent voor de goudrenet bijvoorbeeld, dat ze wel 3x plukken. Bij elke pluk halen ze de rijpste appels eruit. Dat is veel arbeidsintensiever, maar ze gaan voor kwaliteit.
Het fruitbedrijf in Leerbroek bestaat al heel lang. Joost de Jong: "Het bedrijf is overgegaan van vader op zoon. Het is onduidelijk wanneer het precies is ontstaan. Mijn vader is begin jaren 50 begonnen en mijn vrouw Nel en ik hebben het bedrijf in 2003 overgenomen. Ik ben eigenlijk een beetje in het bedrijf gerold. Maar we hebben bewust voor het fruit gekozen."
Joost de Jong teelt de appels op een lage stam: "Voor de teelt gebruiken we zo min mogelijk kunstmest. We telen Elstar, Jonagold, de Rode Boskoop (goudrenet) en de lekkere zomerappel Delbare Estival. De samenstelling van de grond in Leerbroek maakt de appels bijzonder smaakvol. Daar heb je geen invloed op, dat is er gewoon."
Na de pluk hebben ze bij Joost de Jong last van het zogenaamde napluksyndroom. Dan zijn alle plukkers en pluksters naar huis en wordt het stil op het bedrijf: "Gelukkig hebben we dan meer tijd voor een bakkie koffie!"
Van de appel naar de taart
Van der Grijn was voor de appeltaart op zoek naar een goede leverancier van goudrenetten in de buurt. Goudreinette, ook wel Schone van Boskoop genoemd. Het is niet helemaal zeker of het ras een afgeleide van Reinette van Montvoort is of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop door boomkweker P.A. Ottolander is ontwikkeld. Vanaf 1863 verspreidde zich het appelras door de lage landen.
De boom groeit sterk tot zeer sterk. De gesteltakken gaan schuinopwaarts tot horizontaal en is regelmatig met zijhout bezet waaraan de stekeltwijgen en sporen zitten. Deze vormen een zeer grote boom, draagt tamelijk laat zijn vrucht maar dan zeer goed en vrij regelmatig.
De appels zijn dofgeel tot lichtrood. De kleur is afhankelijk van de ondergrond. De appels zijn vanaf eind september plukrijp en tussen januari en april is het hoogseizoen. Schone van Boskoop is een stevige, zurige apppel . Hij heeft een klein klokhuis en weinig zaad. Zeer geschikt om te verhitten en te verwerken.
Via Jan de Bezorgbakker kwamen zij in contact met Joost de Jong. Arto van der Grijn: "Joost levert de Rode Boskoop, een stevige en frisse goudrenet, die een mooie combi maakt met het zoete van het roomboterdeeg. Het stevige van de appels maakt, dat je deze in de taart ook écht als appels proeft. Daarnaast worden de appels bij ons in de taart zo verwerkt, dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. De appel proeft écht PUUR en heeft geen middelen nodig om de smaak te versterken."
Ook de boter en de bloem komen bij plaatselijke producenten vandaan. Dat maakt Grijn LOKAAL appeltaart tot een compleet streekproduct. Vanaf nu zijn de appeltaarten leverbaar in alle Van der Grijn winkels en via de webshop.