Bewaartips
Versgebakken brood, net uit de oven het allerlekkerst!
Daar zijn we het wel over eens! Maar de praktijk is altijd weerbarstiger, en we kunnen nu eenmaal niet altijd het brood of gebak direct opeten.
Uiteraard willen we het dan wel op de beste manier bewaren, zodat het zo vers mogelijk en smakelijk blijft. Want onze producten, met liefde gebakken verdienen het toch om goed bewaard te worden!
Bewaaradvies voor:
Groot brood
Brood kan het beste bewaard worden in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel op kamertemperatuur. Hierin blijft het brood het langst zacht en mals.
Voor mensen die van een blijvend krokante korst houden, raden wij aan het brood te laten verpakken in een papieren zak of onze katoenen broodzak. Weliswaar zal het brood dan wel iets sneller uitdrogen, maar de knapperigheid van de korst zal behouden worden.
Soms wordt gedacht dat brood bewaard dient te worden in de koelkast. Maar dat adviseren wij juist absoluut niet! Het is juist zo dat brood in de koelkast veel sneller oud wordt. Het zetmeel in het brood (dat het water als het ware vasthoudt) krijgt bij een temperatuur tussen de -5C en de +5C de neiging om dat water juist los te laten, daardoor droogt het brood snel uit.
Hoe lang is brood te bewaren?
Het ligt een beetje aan de persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen zeggen wij dat brood, mits goed verpakt, minimaal 3 dagen houdbaar is. Na 3 dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde echter wordt er naarmate brood langer ligt niet minder op. Wil je het brood langer bewaren, vries het dan in.
Brood invriezen
De meeste gezinnen kopen meerdere broden tegelijk, om het vervolgens in te vriezen. Dit is geen enkel probleem, brood wat op je juiste manier wordt ingevroren zal nauwelijks minder worden van kwaliteit en smaak.
Voor het goed invriezen van brood is een goede vriezer nodig. Voor het beste resultaat, denk aan de volgende richtlijnen:
- Vries niet teveel broden in één keer in.
- Leg de broden zo mogelijk niet tegen elkaar. Iets ruimte tussen de broden zorgt ervoor dat de vrieskou beter bij en in het brood kan.
- Houdt de vriezer tijdens het invriezen van het brood zo mogelijk gesloten voor ca. 6 uren.
- Zit er een snelvries functie in je vriezer, gebruik deze bij het invriezen van meerdere broden.
- Vries het brood gesneden in.
- Vries brood niet tegelijk in met andere producten (bijvoorbeeld vis of vlees). Dit kan een nadelig smaakeffect hebben.
- Bewaar het brood maximaal 4 weken in de vriezer. Daarna zal de kwaliteit en de smaak van het brood toch iets afnemen.
Brood ontdooien
Brood wat is ingevroren, zal toch weer een keer moeten ontdooien. Ook daar zijn verschillende manieren voor. Zo haalt de één er een heel of half brood tegelijk uit, en de ander vindt het juist prettig om de benodigde boterhammen te laten ontdooien. Ons advies voor het ontdooien van brood:
- Laat brood ontdooien in de verpakking op kamertemperatuur.
- Losse sneetjes snel ontdooien? Leg ze naast elkaar op een bord. Na ongeveer een half uurtje zullen ze ontdooit zijn.
- Ons advies is om je brood niet te ontdooien in de broodrooster, tenzij je bewust een geroosterde boterham wil. Het apparaat droogt brood uit! Ook brood ontdooien in de magnetron raden wij beslist niet aan! De magnetron warmt op vanuit de kern van het product, dit gaat enorm snel, met een natte, kleffe boterham als gevolg. Heb je toch binnen heel korte tijd een ontdooide boterham nodig, kies er dan voor het vermogen van de magnetron zo laag mogelijk te zetten, en verwarm zo kort mogelijk.
Brood bestellen via onze webshop? Zo weet je zeker dat jouw favoriete brood voor je klaarligt!
Harde broodjes
Harde broodjes worden elke dag vers gemaakt en dat proef je! Het is dan ook het lekkerste om ze op de dag van aankoop te eten. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat er over blijven, deze kunt u dan prima bewaren. De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koeling omdat het vocht dan uit de broodjes gaat. Daar worden ze droger van. Doordat je ze in het plastic bewaart worden de korsten wat zachter. Als je een oven hebt, is het lekker om ze even "op te piepen". Dat wil zeggen een minuut of 4 in een voorverwarmde oven van 200 graden. Maar heb je geen oven volstaat een paar minuten in een droge koekenpan op gemiddeld vuur ook prima. Dit geldt natuurlijk ook voor onze heerlijke wat grotere desem broden. Zo heb je de geur van vers brood in jouw keuken.. heerlijk!
Onze harde broodjes worden altijd verpakt in een papieren zak. Dit om ze lekker knapperig en vers te houden. Wil je ze toch in plastic omdat je ze gaat bewaren dan kun je dat gewoon vragen aan onze winkelmedewerkers.
Weet je al vooruit dat de harde broodjes niet gaat eten op de dag van aankoop, kies dan voor onze broodjes om zelf af te bakken. Van nagenoeg alle harde broodjes en desembroden verkopen wij ook een bake off variant. Het kost even moeite om de oven voor te verwarmen en de broodjes te bakken, maar dat is het helemaal waard als je een warm versgebakken krokant broodje uit je oven haalt.
Je kunt onze lekkere harde broodjes bestellen in onze webshop.
Koek/koekjes
Kleine koekjes
Als er nog wat over blijven van de heerlijke koekjes die je bij ons gekocht hebt, is het goed om te weten hoe je ze het beste kunt bewaren en ze lekker knapperig kunt houden. Je kunt ze ongeveer 4 tot 6 weken bewaren in een goed sluitende trommel. Sommige mensen hebben de voorkeur aan een echte ouderwetse koektrommel, omdat het vocht door de kiertjes naar buiten kan en ze dus lang knapperig blijven. Maar ook een goede plastice koektrommel volstaat voor het vers houden van de koekjes of koeken. Het is wel het beste als je maar 1 soort tegelijk in de koektrommel doet. Zo heb je niet dat de verschillende smaken zich met elkaal mengen. En in het ene koekje kan meer vocht zitten dan het andere. Dit kan de koekjes ook taai maken.
Grote koeken
Voor grote koeken zoals bv gevulde koeken of gangmakers geldt een wat kortere bewaartijd. Deze zouden binnen een week wel genuttigd moeten zijn. Meestal is dat niet zo'n probleem! Deze kunnen ook in de koektrommel bewaard worden. Ook daarvan is belangrijk dat er maar één soort in de koektrommel zit en deze goed sluit.
Mochten je koeken toch nog wat zacht geworden zijn, kan je er altijd een stukje brood bij doen. Dit neemt het vocht op wat er in de koek zit. En zo worden ze weer lekker knapperig.
Maar wist je ook dat heel veel soorten koeken gewoon ingevroren kunnen worden? Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist. Heb je een vriezer met lade is dat ongeveer 2 maanden. Ontdooien mag gewoon in de verpakking. Zodat ze niet uitdrogen. Ideaal als je toch net teveel gekocht hebt voor een gezellige avond en iedereen doet ineens aan de lijn. Zo hoef je niks weg te gooien maar kun je het voor een ander tijdstip bewaren in de vriezer.
Je kunt ons assortiment koeken en koekjes bekijken en bestellen in onze webshop.
Taart/gebak
Koel bewaren
Het is heel belangrijk om je taart of gebak zo snel mogelijk in de koeling te zetten nadat je het gekocht hebt. Dus vooral niet te lang in een warme auto laten staan of waar dan ook buiten de koelkast. De smaak en kwaliteit gaat dan snel achter uit. Helemaal als het gebak met slagroom is. Slagroom is erg gevoelig voor een goede temperatuur. Een gemiddelde koelkast is meestal 5 C. Dat is een hele goede temperatuur om taart en gebak te bewaren.
In de koelkast kan je het gewoon in de doos laten staan. Sluit de doos zo goed mogelijk af. Let wel op sterk ruikende etenswaren in je koelkast.
Denk bv aan salami of prei. Doe deze dan in een zak en sluit het goed af. Er zijn ook speciale afsluitbare plastice gebaksdozen te koop. Dit is zeker een goede optie en zo kun je je gebak of taart helemaal lucht dicht bewaren.
Invriezen
De meeste taarten of gebakjes kan je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Slagroom gebak is het lekkerst als je dit binnen 2 dagen gegeten hebt, Bij schuim gebak kan het de 3e dag nog heel goed. Bij slagroom gebak is het niet aan te raden om het in te vriezen. De slagroom wordt dan wat korrelig en wat harder. Andere soorten kunnen prima in de vriezer. De taart of gebakjes kunnen gewoon in de gebaksdoos in de vriezer. Wel is het goed om er een plastic zak om te doen en deze goed dicht te knopen.
Als je het uit de vriezer haalt, laat het dan in de koelkast ontdooien zodat de temperatuur verschillen niet te groot zijn. Het heeft vaak wel 8 tot 10 uur nodig om goed ontdooid te zijn.
Als je ideëen op wilt doen of een bestelling wil plaatsen kan dat in onze webshop.
Snacks
Alle niet voorverpakte snacks die je bij ons koopt zijn dagvers. Wij adviseren dan ook om het op de dag van aankoop te consumeren. Natuurlijk kan het gebeuren dat je ze de dag zelf toch niet op eet, dan kan je ze gerust nog een dag bewaren. Maar alle snacks waar vlees in verwerkt zijn moeten wel in de koelkast bewaard worden. Gewoon in de verpakking laten zitten en goed afsluiten. Zo blijven je snacks van goede kwaliteit en heb je minder kans op bacterïen. De snacks zoals kaasbroodjes waar geen vlees in verwerkt zijn mag je ook gewoon in de verpakking in de broodtrommel bewaren. Of op een andere koele donkere plek. Als je de snacks daarna nog even opwarmt in de oven smaken ze weer heerlijk vers. Oven voorverwarmen op 180 graden en dan 6 tot 8 minuten verwarmen. Mmm.
Als je een lekkere snack wilt bestellen of naar ons assortiment wilt kijken kan dat in onze webshop.
Oliebollen
Oliebollen, als ze er weer zijn worden ze veel verkocht. Want wat is nu een oud en nieuw zonder oliebollen? Maar ook in de weken ervoor worden ze rijkelijk geproefd, Onze oliebollen worden gemaakt met de beste ingrediënten. Gevuld met appel en de beste Turkse rozijnen. Natuurlijk kan je ze ook bestellen zonder appel en rozijnen.
Het gebeurt vast wel eens dat je een paar oliebollen over houd. Dan kun je ze prima bewaren in de vetvrije oliebollenzak. De volgende dag kan je ze dan het beste opwarmen in de oven op 200 graden zo'n 6 minuten.
Opwarmen in de airfryer gaat ook heel goed. Verwarm hem voor op 200 graden, 4 minuten opwarmen en smullen maar.
Dit geldt ook voor onze bekende appelbeignets. Ook die kunnen prima opgewarmd worden volgens bovenstaande richtlijn. Je hebt dan weer een heerlijke verse knapperige oliebol of appelbeignet..
De magnetron is geen aanrader, daarin worden ze juist slap. Niet doen dus.
Wil je nog langer genieten van een warme oliebol. Je kan ze ook prima invriezen. Oliebollen zijn ongeveer 6 weken goed te houden in de vriezer mits ze goed zijn afgesloten en in een vriezer kouder dan min 20 graden zijn. Beter niet in de papieren oliebollen zak maar in een plastic zak die je goed afsluit. Even ontdooien in de plastic zak en daarna opwarmen in de oven of airfryer zoals hierboven beschreven staat. Heerlijk de geur van een verse oliebol uit je eigen oven, glaasje champagne erbij en genieten.