Winkelmand
Je winkelmand is op dit moment leeg, klik op 'verder winkelen' om naar de webshop te gaan om producten te bestellen.
Je winkelmand is op dit moment leeg, klik op 'verder winkelen' om naar de webshop te gaan om producten te bestellen.
Bij voedselallergie ben je overgevoelig voor een bepaald ingredïent in voedsel. Je lichaam ziet ze als een gevaarlijke stof en valt ze aan. Je kan heftig reageren zoals koorts, huiduitslag, jeuk en buikpijn.
Bij voedselintolerantie kan je een bepaalde stof echt niet verdragen. Meestal wordt dit veroorzaakt door een lichamelijke afwijking. Je lichaam kan het dan niet verwerken of afbreken.
We hebben hieronder de meest voorkomende allergenen op een rijtje gezet. Heb je nog vragen over andere allergenen of staat de informatie er niet bij die je zoekt, dan kun je altijd ons contactformulier invullen.
De begrippen voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak, ten onrechte, door elkaar gebruikt. Bij iemand met een allergie voor tarwe reageert het afweersysteem op een specifiek eiwit uit de tarwekorrel. Klanten die aangeven allergisch te zijn voor tarwe maar speltbrood toch goed verdragen, hebben waarschijnlijk geen tarweallergie, maar een intolerantie voor tarwe. Hierbij is het afweersysteem niet betrokken. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, geven klanten met een tarwe-intolerantie soms aan dat ze wel spelt verdragen. Goede informatie over welke soort graan er wel gegeten mag worden is essentieel als je je aan een bepaald dieet moet houden. Bij een daadwerkelijke tarweallergie zijn schone haver, rogge en gerst goede alternatieven.
Er zijn mensen met een overgevoeligheid voor producten met gluten. Bij de consumptie van gluten krijgen zij last van maag- en darmklachten, humeurigheid, vermoeidheid en in sommige gevallen zelfs van groeistoornissen. Gluten beschadigen in hun geval de darmwand, waardoor vertering en opname van voedingsstoffen niet goed verloopt. Deze vorm van voedselallergie heet coeliakie (zeg: seu-lia-kie). In Nederland leidt naar schatting 1% van de bevolking aan coeliakie. Wanneer patiënten zich goed aan een glutenvrij dieet houden, herstelt de darmwand zich op den duur en verdwijnen de klachten.
Veel voorkomend is de allergie op kippenei. Het eten van ei kan leiden tot allerlei verschillende klachten. Je kunt last krijgen van je luchtwegen, jeuk en huiduitslag of van je darmen Het komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op de leeftijd van 4 jaar zijn de meeste kinderen over hun allergie heen gegroeid. Soms kan het zijn dat je wel een gekookt ei kunt eten, maar geen rauw verwerkt ei verdraagt.
Lactose is een suiker die van nature aanwezig is in dierlijke melk. Als je het consumeert wordt de lactose gesplitst in glucose en galactose. Het wordt ook nogal eens melksuiker genoemd. Bij lactose intolerantie is je lichaam niet voldoende of helemaal in staat lactose te verteren. Dat komt door een tekort aan lactase, het enzym dat lactose in je darmen omzet in verteerbare stoffen. Als lactose onverteerd door de darmen gaat veroorzaakt dit symptonen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid en diarree.Natuurlijk is een eenvoudige manier om dat op te lossen is om lactose geheel of gedeeltelijk niet meer te nuttigen.Er zit verschil tussen lactose-intolerantie en lactose-allergie. Een allergie is een extreme reactie van het afweersysteem op de eiwitten die zich bevinden in de koemelk. Het afweersysteem vecht hier tegen en dat kan leiden tot allergische klachten als huiduitslag, eczeem, spugen, krampjes enzv. Koemelk allergie komt het meeste voor bij baby's. De allergie voor het melkeiwit ontstaat vaak voor het eerste levensjaar, er is geen oorzaak voor aan te wijzen. In de ene familie komt het meer voor als bij de andere.
Bij een lactose intolerantie kan het lichaam de lactose niet verteren..
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel producten te vinden zonder melk. Ook wij hebben een productgroep speciaal voor mensen met een bepaalde allergie.
Bij een gist allergie krijg je na het eten van producten met gist, klachten. Deze klachten zijn heel verschillend. Buikpijn, winderigheid, zwelling van de tong, moeheid en nog veel meer. Een gist allergie is vaak moeilijk te achterhalen. 12% van de Nederlanders denkt dat ze een voedselallergie heeft. Waarschijnlijk is dat maar 2%. Gist zit in veel producten. Zoals brood, wijn en bier maar ook in sauzen, crackers en overrijpe vruchten.
De pinda is een bekende allergeen waar veel onderzoek naar gedaan is. De pinda is dan ook geen noot maar behoort tot de peulvruchten. Er is nog wel eens verwarring tussen pinda en noten allergie. De reacties kunnen heftig zijn op zelfs 1 pinda als je er intolerant voor bent. Je kan hier door in shock raken en direct naar het ziekenhus moeten. Zelfs al worden producten in arachide olie gebakken kan er een heftige reactie optreden. Kinderen kunnen over hun pinda allergie heen groeien.
Er zijn veel soorten noten. Noten zijn altijd vruchten van een boom. Ze zijn rijk aan eiwitten en olie. Als je een notenallergie hebt ben je vaak ook allergisch voor pinda's maar dit hoeft niet perse. Bij een notenallergie reageer je vaak op meerdere soorten noten. Ook kan de reactie heel heftig zijn. Van een rood gezicht tot jeuk, astma aanvallen en soms heeft het een ziekenhuis opname tot gevolg.