Draai uw apparaat alstublieft naar horizontale positie

Let op de instellingen van uw apparaat moet dit wel toestaan Draai uw apparaat naar horizontale positie
interview-image

Passie voor het vak én de zaak: ’Bij van der Grijn zijn geen vijf jaar hetzelfde’ 

Tijmen van Sinderen (34) loopt al sinds zijn jeugd rond in de bakkerij. Zijn passie voor het vak van bakker is sindsdien alleen maar gegroeid. Inmiddels is hij getrouwd, heeft hij twee kinderen en staat hij nog iedere dag met veel plezier in de winkel.

‘’Ik was 14 toen ik voor het eerst binnenstapte voor een bijbaan’’, begint hij enthousiast te vertellen: ‘’Dat was op zich wel grappig. Het was bijna vakantie en we wilden iets met de vriendengroep gaan doen, en daarvoor wat geld verdienen. Toen zijn we gewoon bij de bakker naar binnen gelopen en had ik het geluk dat ik als eerste in het rijtje stond. Uiteindelijk mocht ik komen en de rest niet. Zodoende ben ik binnengekomen.’’

Hoewel het begon als bijbaan, ziet hij het als verre van werk: ‘’Ik zou het eerder m’n hobby noemen. Bakken, chocola en alles wat daarbij hoort.’’

Helemaal onafgebroken werkte hij niet bij van der Grijn: ‘’Ik heb via het bedrijf een stage mogen lopen in Zwitserland. Dat was een hele leuke kans om dingen te ontdekken. Daarna ben ik op wereldreis gegaan. Toen ben ik in aanraking gekomen met chocola. Daar wilde ik toen ik terugkwam eigenlijk meer mee doen.’’ Via uitstapjes naar Rotterdam en ’s-Gravendeel keerde hij vervolgens na een jaar terug op het oude nest.

Het leukste aan het werk vindt hij de diversiteit: ‘’Er zijn gewoon zo veel verschillende dingen in het bakkersleven. Het kan allemaal. Iets maken met de handen vind ik leuk, van begin tot eind. Wat begint met bloem, water, desem en zout en uiteindelijk tot een heel brood gemaakt wordt, dat vind ik heel bijzonder.’’

Een ‘gewone’ werkdag begint vroeg: ‘’Ik ga rond kwart over vijf uit bed. Dan rij ik om half zes richting Gorinchem, naar onze desembakkerij in Hoog-Dalem. Daar begin ik als eerste met deegdraaien en tegelijkertijd bak ik producten af voor in de winkel. Rond een uur of acht begin ik met deegdraaien onder toeziend oog van onze klanten. We hebben een open bakkerij, dus ik heb veel contact met de klanten. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.’’

Maar wat voor anderen vroeg opstaan is, valt voor hem nog wel mee: ‘’Ik noem mezelf altijd een luie bakker, want deze tijden zijn voor een bakker echt nog niet vroeg’’, zegt hij lachend.

Oude pand

Het begin van zijn werkverband dateert al enige tijd terug: ‘’Ik ben er nog een die het oude pand aan de Kerkstoep heeft meegemaakt. Dat vind ik altijd wel bijzonder. Ik heb daar een jaar of drie gewerkt, daarna zijn we naar het nieuwe pand gegaan.’’ In al die jaren heeft hij een hoop verandering meegemaakt: ‘’Toen ik begon waren het twee winkels, maar dat zijn er nu inmiddels wel meer.’’

De groei die de bakkerij heeft doorgemaakt, maakt hem trots: ‘’Bij van der Grijn zijn geen vijf jaar hetzelfde. Dat vind ik wel mooi aan het bedrijf.’’ Ook de sfeer bevalt hem goed: ‘’De meeste medewerkers praten ook vaak met ‘wij’ of ‘ons’. Het is echt een familiebedrijf. Dat is ook wel de kracht erachter denk ik. Alle medewerkers worden in de zaak betrokken.’’

Chocolaterie

Sinds 2012 heeft hij naast zijn werk bij van der Grijn zijn eigen chocolaterie. ‘’Dat is eigenlijk ook gewoon passie voor het vak. Ik had het geluk dat mijn vrouw in een huis woonde waar dat kon. Het is een voormalige bakkerij, dus in het winkelgedeelte maken we nu chocolade. Het is een hele mooie aanvulling op het werk dat ik bij van der Grijn doe.’’

Aan stoppen denkt hij voorlopig nog niet: ‘’Nee. Als ik ooit ga stoppen ga ik misschien naar Frankrijk om een beetje hobbyboer te spelen, maar voor de rest blijf ik altijd bakker. Dan zal ik een houtoven maken om op de ouderwetse manier brood te bakken. Dat maken zit gewoon in me.’’

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook de andere interviews!