Winkelmand

Je winkelmand is op dit moment leeg, klik op 'verder winkelen' om naar de webshop te gaan om producten te bestellen.

    Altijd op de hoogte van onze nieuwtjes en aanbiedingen! Klik hier om lid te worden van onze nieuwsbrief.

    Draai je apparaat alsjeblieft naar horizontale positie

    Let op! de instellingen van jouw apparaat moeten dit wel toestaan Draai je apparaat naar horizontale positie

    Wat is desembrood?

    Als we een brood gaan maken hebben we vier ingrediënten nodig: meel, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Als je een desembrood maakt voeg je geen gist toe maar een zogeheten, moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Ook wel spontane fermentatie genoemd. Dit gaat net zoals bij wijn, de natuurlijke suikers in de druiven vergisten tot alcohol. Door het deeg steeds aan te vullen met bloem en water, krijg je op een bepaald moment een mooi deeg om het brood van te bakken.

    Het maken van desembrood vraagt veel tijd en aandacht. Door het deeg korter of langer te laten rusten en rijzen, door te spelen met de temperatuur en de verhouding van meel en water kan de bakker elk desembrood een eigen karakter geven. Met een heel eigen smaak. Sommige bakkers voegen een klein percentage bakkersgist toe aan het desem. Dit geeft een minder vast brood, dat soms beter in de smaak valt.

    Eigenschappen van desembrood:

    De belangrijkste eigenschap van desembrood is de smaak. Doordat het bakproces over het algemeen wat langer is, is er meer smaak ontwikkeld. Ook is desembrood steviger van structuur dan brood wat met gist is gebakken. Net zoals met 'gewoon' brood kan desembrood met bloem (wit brood) of met meel (volkorenbrood) worden gebakken. Vaak wordt het van tarwe gebakken, maar ook wel met speltgraan, rogge of een combinatie van verschillende graansoorten. Elke soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. 

    De korst van een desembrood is over het algemeen lekker krokant en robuust. En puur ambachtelijk van vorm. Onze desembroden worden gemaakt door bakker Tijmen in onze desembakkerij in het filiaal in Giessenburg. Samen met bakker Jan Verkerk maakt hij dagelijks verschillende soorten desembrood. De broden worden gebakken op de stenen vloer van de oven. Deze manier van bakken geeft een extra lekkere korst om het brood. 
    Desembrood kan het beste op de dag van aankoop gegeten worden. Het is wat minder geschikt om langer te bewaren. Is er toch een stuk overgebleven van het desembrood? Dan is het mogelijk om het de volgende dag voor een paar minuten in een warme oven opnieuw te bakken. Bijzonder om te ervaren dat het korstje dan weer opnieuw knapperig wordt. 
    Het is mogelijk om desembrood in te vriezen.

     

    Is desembrood gezond?

    Desembrood is dus in ieder geval net zo gezond als een ander brood met gist en geeft je evenveel vezels, vitaminen en mineralen. Natuurlijk scheelt het of je kiest voor wit, bruin of volkoren. In volkoren zitten de meeste vezels. Desembrood is gewoon lekker brood met een mooie korst, lekkere bite en een volle smaak. Heb je het nog niet geproefd? Probeer het eens en laat je verrassen door de smaak.