Desembrood
Wat is desembrood?
Als we een brood gaan maken hebben we vier ingrediënten nodig: meel, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Als je een desembrood maakt voeg je geen gist toe maar een zogeheten, moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Ook wel spontane fermentatie genoemd. Dit gaat net zoals bij wijn, de natuurlijke suikers in de druiven vergisten tot alcohol. Door het deeg steeds aan te vullen met bloem en water, krijg je op een bepaald moment een mooi deeg om het broos van te bakken.
Het maken van desembrood vraagt veel tijd en aandacht. Door het deeg korter of langer te laten rusten en rijzen, door te spelen met de temperatuur en de verhouding van meel en water kan de bakker elk desembrood een eigen karakter geven. Met een heel eigen smaak. Sommige bakkers voegen een klein percentage bakkersgist toe aan het desem. Dit geeft een minder vast brood, dat soms beter in de smaak valt.
Eigenschappen van desembrood
Desembrood ziet er wat anders uit dan gewoon brood. Het heeft een wat wilde, knapperige korst, een stevige, onregelmatige structuur en een volle smaak. Desembrood kan zowel in bruin, volkoren en wit worden gemaakt. Het wordt vaak van tarwe gemaakt maar het kan ook van speltgraan of rogge worden gemaakt. Elk brood smaakt weer anders. Onze bakker Tijmen, bakt desembrood in het filiaal in Gorinchem in de binnenstad. Het brood wordt gebakken op de stenen vloer van de oven. Zeker de moeite waard om is te gaan kijken. We hebben ook desembroden met dadels en noten. Echt niet te versmaden. Desembrood is het lekkerst op de dag dat het gemaakt is maar heb je nog wat over kun je het de volgende dag even een paar minuten in de oven doen en heb je zo weer een vers brood. En ruikt je huis ook nog is heerlijk. Natuurlijk kan je het ook gewoon invriezen.
Is desembrood gezond?
Desembrood is dus in ieder geval even gezond als een ander brood met gist en geeft je evenveel vezels, vitaminen en mineralen. Natuurlijk scheelt het of je kiest voor wit, bruin of volkoren. In volkoren zitten de meeste vezels. Desembrood is gewoon lekker brood met een mooie korst, lekkere bite en een volle smaak. Heb je het nog niet geproefd? Probeer het eens en laat je verrassen door de smaak.