Draai uw apparaat alstublieft naar horizontale positie

Let op de instellingen van uw apparaat moet dit wel toestaan Draai uw apparaat naar horizontale positie
20-01-2022

100% volkoren, 100% lokaal

Ons vernieuwde Volkoren desem met zonnepitten is een brood met een verhaal. En dat proef je!
In februari 2021 is dit brood voor het eerst gebakken en direct was het een waardevolle toevoeging aan ons assortiment. Een desembrood, gemaakt van volkorenmeel met heel veel zonnepitjes als smaakvolle toevoeging. Lekker en gezond.

Begin 2022 is dit brood vernieuwd, en het verhaal achter dit proces delen wij graag. Eind 2021, tussen alle sint en kerstdrukte door kwam onze desembakker Tijmen in contact met Arie Bode, één van de molenaars van korenmolen de Regt in Nieuw Lekkerland. Deze gedreven man zet zich samen met een fanatieke groep vrijwilligers in voor de korenmolen, om zo dit prachtige ambacht en de historie hiervan levend te houden.
Want deze bijzondere molen, vlakbij Kinderdijk met een geschiedenis vanaf 1714 verdient het om in stand te blijven.
Helaas was de molen in verval geraakt. En heeft hij jarenlang zonder kap gestaan. In 2009 is gestart met het restaureren van de molen. Op 9 mei 2014 was de restauratie voltooid en werd de molen feestelijk geopend, ofwel heropend. Het was voor veel Nieuw Lekkerlanders een bijzondere dag. Inplaats van een vervallen molenstomp konden ze na tientallen jaren weer een volwaardige molen zien, draaiend en wel! En dit door heel veel doorzettingsvermogen.

Sindsdien maalt korenmolen de Regt weer, uitsluitend graan van Nederlandse bodem. De graankorrels rollen tussen de stenen door en het resultaat is meel. Puur ambachtelijk volkoren meel.

Voor meer informatie over korenmolen de Regt; ga naar www.korenmolenderegt.nl

En met dit 100% lokale meel gaat onze desembakker Tijmen aan de slag. In zijn desembakkerij aan de Linie in Hoog Dalem draait hij van het Lekkerlandse volkorenmeel, samen met zijn eigen desem een prachtig deeg. Waaraan hij een royale hoeveelheid zonnepitten toevoegt.
Als dit deeg tot leven komt wordt het in de speciale verdeler verdeeld tot stukken van hetzelfde gewicht. Van die stukken worden handmatig broden gevormd. Opmaken heet dit in vaktaal.
De broden worden nogmaals door de zonnepitten gerold, en tussen speciale katoenen doeken gelegd. Nu mogen de broden rusten, maar liefst minimaal 16 uur lang. Want tijd is smaak. In die rusttijd gaat het smaakproces door, de desem doet zijn werk en het brood neemt toe in volume.

volkoren_desem_zonnepit_1 

Na zijn rust gaat het brood de oven in. Het volkoren desem wordt gebakken op de stenen vloer van de oven. Hierdoor wordt de korst zo heerlijk krokant. Tijdens het bakken ruik je al de authentieke geur van vers gebakken desembrood. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote glimlach op het gezicht van Tijmen ligt als hij de broden uit de oven haalt. Resultaat van een stuk ambacht, maar ook passie en vakmanschap! Dit alles maakt het volkoren desem met zonnepitten tot wat hij is.

100% lokaal, 100% puur en 100% volkoren. Het bewijs dat lekker en gezond heel goed samen gaan.

In onze winkels zowel afgebakken als voorgebakken verkrijgbaar. Want wat is er lekkerder dan zelf thuis dit smakelijke brood zelf af te bakken en nog warm aan te snijden!

Klik hier om het volkoren desem met zonnepitten te bestellen.

Bekijk ook ons filmpje: volkoren desem. 100% lokaal.

 volkoren_desem_zonnepit_4